Vervreemding

Vervreemding is een proces waarbij mensen zich niet meer eigen voelen omdat men het idee heeft geen invloed te kunnen uitoefenen op de ontwikkelingen. Het begrip is onder meer uitgewerkt in de filosofie, psychologie, sociologie, theologie, rechtsgeleerdheid en politieke economie, met als gevolg dat er uiteenlopende concepten zijn ontstaan. Bron: Wikipedia
Het concept vervreemding heeft me altijd gefascineerd. Niet in de betekenis van Hegel of Marx, waarmee we als – min of meer – geëngageerde studenten werden doodgegooid.  

Wél als handvat om in mijn studententijd mede-studenten op het verkeerde been te zetten. Ik had met een paar vrienden de filosoof Rudolphus Brennheimer gecreëerd, uit wiens werk we – te pas en te onpas – pseudo filosofische uitspraken citeerden. Dat leidde vaak tot hilarische discussies als onze ‘opponenten’ beweerden het werk van de ‘grote filosoof’ te kennen.
Dit alles schoot me weer te binnen, toen ik het stukje van Dr. Kuitenbrouwer las: Relatiestatus – de taal van sociale media. Lezenswaardig én hilarisch!

Meer opmerkelijke stukken van deze taalvirtuoos vind je in Logboek Dr. Kuitenbrouwer : Taalkliniek

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s