Tijd voor een nieuwe kalender?

Tijd voor een nieuwe kalender?

Té veel kalenders op één planeet

Ik ben al heel lang geïnteresseerd in tijdrekeningen, ook wel kalenders genoemd. Met name vanuit onze pogingen om grip te krijgen op het fenomeen tijd. Het streven om heden, verleden en toekomst een plaats te geven.

Historisch gezien zijn er veel tijdrekeningen, maar ook heden ten dage zijn er naast de Gregoriaanse kalender ook nog andere kalenders, waaronder de Chinese, de Islamitische en de Joodse tijdrekeningen. In Eritria (Ethiopië) hanteert men nog een eigen kalenderder met elementen van zowel de Koptische als de Juliaanse kalender. Dat is knap lastig al je daar een hotel wilt boeken.

Tijdrekeningen zijn grofweg in te delen op basis van de omloopsnelheid van de aarde rond de zon óf op basis van de beweging van de maan rond de aarde.

Al die verschillende tijdrekeningen zijn verwarrend en lastig op één planeet. Daarover nadenkend, kwam ik tot de conclusie dat het allemaal wel wat simpeler en gestroomlijnder kan. Een pleidooi voor één universele kalender c.q, tijdrekening.

De Exteriaanse tijdrekening

Een tijdrekening, gebaseerd op 13 perioden van 28 dagen, gelijk aan 52 weken van 7 dagen (= 364 dagen). Één dag en nog wat tekort voor de echte omloopsnelheid rond de zon, maar met de schrikkelcompensaties en het invoeren van een universele extra vrije dag – we ♥️ the universe – zou het zaakje weer in evenwicht zijn.
Natuurlijk zijn er veel nadelen, maar ook vele voordelen. Daar ga ik hier maar niet op in, want daar kun je een bibliotheek mee vullen.

Pedant

Het was natuurlijk pedant om te denken dat ik de eerste was om dit te bedenken. De Maya’s en andere volken gingen mij voor. Maar ook heden ten dage, zo blijkt uit onderstaand citaat:

In 2002 schreef Arguëlles zijn boek Time and the Technosphere, waarin hij voor het eerst melding maakt van zijn Law of Time.
Gebaseerd op zijn eerder werk meent Argüelles twee verschillende frequenties in hoe tijd werkt te hebben gevonden. De ene noemt hij de mechanische tijd en die zou een 12:60-verdeling hebben.
De andere frequentie noemt Argüelles de Natuurlijke Tijd. Die heeft een 13:20-verdeling. Meer uitleg hierover vind je hier.
Bron: Grenswetenschap

De Maya’s hadden een eigen tijdrekening

In het boek The Mayan Factor, Path Beyond Technology vinden we in essentie dezelfde redeneringen die pleiten voor een andere tijdrekening.
De Maya-hype is weer voorbij; het einde der tijden is niet gekomen. Dat einde zal nog wel een paar miljard jaar op zich laten wachten. Dus beide benen weer op de gron en de aandacht weer richten op andere zaken. Maar het kan geen kwaad om eens na te denken over hoe een andere, universele tijdrekening onze toekomst richting zou kunnen geven.

© Frank van Exter

Advertenties